17 Temmuz 2013 Çarşamba

Eskişehir Gezisi: Sivrihisar Pessinus Açık Hava Müzesi

Sivrihisar'dan Eskişehir'e doğru giderken tabelaları takip ederek kolayca ulaşacağınız bir yer Pessinus Kenti. Ballıhisar Köyünde bulunan Pessinus'ta bir kazı alanı ve bir açık hava müzesi bulunuyor.

Kalıntıların M.Ö. 200-300 yıllarından kaldığı yerleşim yerinin kazı alanından, buranın tam bir kültür kenti olduğunu görüyoruz. Kazı alanında tiyatro gibi bir çok kültür alanı var. 




Ölümden sonra yaşama inandıkları için mezar taşlarında pencereler, kapılar ve cinsiyetleri simgeleyen figürler bulunuyor. Örneğin orak, kalkan gibi aletler erkekleri temsil ederken ayna, takı, çiçek gibi figürler kadınları temsil ediyor. Ve bunların yanında mezar taşlarında ölenlerin yaşları da çeşitli figürlerle belirtiliyor.




Üzerinde üzüm desenleri bulunan taşlar dikkatimizi çekiyor. Buralarda üzüm mü yetişirmiş diyoruz. Görevli bize, bu oyma taşları yapanların Yunan Antik Kentinden bunları yapmak için gelen mimarlar olduğunu ve kendilerine özgü figürleri yaptıklarını anlatıyor.





Bu devasa testiler dönemin buzdolabı. Yazın sıcağında bile dokunulduğunda buzdolabı etkisi yapan bu testiler toprağa gömülüyor. Etleri bile çok uzun süre bozulmadan tutabiliyormuş. Bugünün derin dondurucusu. :)
Pekii sizce bu ne? :)) 2300 yıl önce klozeti bugünkü haline benzer yapmış olabilirler mi? Yoksa su dağıtım kanalı mı? Öyleyse aşağıda olan delik ne işe yarıyor?

1 yorum:

Bir yorum bırak, sence? :)